La Cirera

Al llarg de la història de la humanitat, la cirera ha segut una fruita summament apreciada que ha gaudit d’alta estima en la gastronomia de les civilitzacions que l’han coneguda.

És el primer fruit d’òs que, cada temporada, apareix en les taules de les nostres cases, anunciant l’arribada del bon temps i delectant a grans i xicotets amb el seu delicat i exquisit sabor.

Els cirerers són arbres elegants que s’erigixen com a emblema dels llocs en qué es cultiven. A la primavera enriquixen el paisatge gràcies a una floració espectacular, després de la qual, oferixen al visitant els seus xicotets i rojos tresors.

INDICACIÓ GEOGRÀFICA PROTEGIDA: CIRERES DE LA MUNTANYA D’ALACANT

En l’actualitat, Alacant és la província de la Comunitat Valenciana que més superficie dedica al cultiu de la cirera.

És cultiu tradicional en la zona coneguda com “Muntanya d’Alacant” una de les de major relleu muntanyós de la Comunitat Valenciana on el clima, les condicions del terreny i l’alçària afavoreixen el desenvolupament del cirerer en òptimes condicions.

Avui s’ha aconseguit una capacitat productiva que permet oferir les cireres amparades per la Denominació Específica “Cireres de la Muntanya d’Alacant” als principals mercats nacionals i europeus, havent-se constituit com la primera zona productiva espanyola que, cada temporada, arriba amb les seues cireres a Europa, on són molt apreciades per la seua gran qualitat.

Les cireres de la Muntanya d’Alacant són de les varietats “Burlat”, “Tilagua”, “Planera”, “Picota”, “Starking”, “Corazón de Pichón” y “Ambrunesa”, procedents del Prunus avium,  Prunus cerasum,  o dels seus híbrids, destinats al consum humà en fresc.

CARACTERÍSTIQUES DE LA CIRERA DE LA MUNTANYA D’ALACANT

Color: De roig carmí a roig viu.
Sabor: Dolç.
Polpa: Blana, de color rosa a vi tint.
Forma: De bola, generalment xicoteta, puntiaguda en la seua base.
Presentació: Fruit unit al seu peduncle.

Comments are closed.